Border Collie » Border Collie opvoeden met succes: de complete handleiding » Hoe herken en voorkom je vlooien en teken bij je Border Collie?

Hoe herken en voorkom je vlooien en teken bij je Border Collie?

Heb je ooit een dier met vlooien gezien? Ze krabben zichzelf alsof hun leven ervan afhangt. En misschien is dat ook wel zo. Vlooien en teken zijn meer dan alleen irritante beestjes. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij je Border Collie.

Aantal teken in Nederland toegenomen

Vlooien zijn in Nederland het meest actief in de late zomer en vroege herfst, wanneer de omstandigheden warm en vochtig zijn. Maar ze kunnen ook overleven in de wintermaanden binnenshuis, dus het is belangrijk om het hele jaar door alert te blijven.

Teken in Nederland zijn meestal actief van maart tot oktober, met pieken in de lente en de herfst. Teken prefereren vochtige omstandigheden en zijn vaak te vinden in bossen, heidegebieden, duinen en hoog gras. Het is dus belangrijk om na een wandeling in dergelijke gebieden je hond grondig te controleren op teken.

Het aantal teken in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen, mogelijk als gevolg van klimaatverandering. Dit maakt regelmatige tekencontroles nog crucialer voor het welzijn van je hond.

Vlooien en teken: De ongenode gasten

Vlooien zijn als vervelende feestgangers die niet willen vertrekken. Ze nestelen zich in de vacht van je hond en veroorzaken jeuk, huidirritaties en kunnen ziektes overbrengen. Teken zijn nog erger. Deze vampieren van de insectenwereld kunnen nare ziektes zoals Lyme overbrengen. Maar hoe herken je ze?

Controleer je Border Collie op vlooien en teken

Zoek je naar een naald in een hooiberg? Niet echt. Hier zijn enkele tekenen om op te letten:

  • Onophoudelijk krabben
  • Rode, geïrriteerde huid
  • Zwart ‘vuil’ in de vacht (vlooienpoep)

Een stapsgewijze handleiding

Als onderdeel van je normale vachtverzorgingsroutine check je op de volgende manier op teken en vlooien:

  1. Benodigde materialen: Een fijne kam, een bakje met water en zeep, en een scherp oog.
  2. Het inspectieproces: Begin bij het hoofd en werk naar de staart toe, kijk goed tussen de haren en let op rode bultjes (tekenbeten) en zwarte ‘vuil’ (vlooienpoep).
  3. Wat te doen als je vlooien of teken vindt: Verwijder teken voorzichtig met een tekentang en verdrink vlooien in het bakje met zeepwater.

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. En dat is vooral het geval met vlooien en teken. Hier zijn enkele preventieve maatregelen:

Conclusie

Je Border Collie verdient het om vrij te zijn van jeukende parasieten. Dus waarom niet een paar minuten per dag besteden aan het controleren op vlooien en teken? Het is een kleine prijs om te betalen voor het welzijn van je beste vriend.