Een Border Collie opvoeden is een hele taak en vereist veel geduld, consistentie, energie en kennis. De Border Collie heeft onwijs veel energie en wil altijd iets te doen hebben. Naast de basis elementen van de opvoeding moet je daarnaast flink aan de slag met gehoorzaamheidstraining. Hieronder vind je wat richtlijnen en tips om de opvoeding een succes te maken!
Voorbereiden op de komst
Een Border Collie opvoeden wordt een stuk makkelijker als je de juiste benodigdheden in huis hebt gehaald en mentaal bent voorbereid:
Haal de juiste benodigdheden in huis: bench, tuigje, voeding, ontwormingsmiddel, vlooienmiddel, beloningen, mand, borstel, kong, frisbee en voer- en waterbak.
Maak het huis puppy proof: Beslis alvast waar de pup gaat slapen (daarover hieronder meer). Een bench is een populair hulpmiddel om hierbij te helpen. Kies ook de plek waar de pup gaat eten. Zijn er bepaalde plekken in huis waar de pup niet mag komen? Zet deze dan af met een veiligheidshekje. En pas op met dingen waar ze op kunnen gaan kauwen, zoals kabels of giftige planten.
Denk na over regels: Grenzen stellen is onwijs belangrijk bij pups. Maak hierover afspraken met het gezin of je partner en zorg dat iedereen dezelfde regels hanteert. Mag de pup bijvoorbeeld wel of niet op de bank? Krijgt de pup restjes eten? Waar is de pup als jullie eten?
Vind een dierenarts: Laat je Border Collie zo snel mogelijk controleren en vaccineren. Het vinden van de juiste dierenarts helpt daarbij.
Tijd: Zeker de eerste twee maanden kan het geen kwaaad om wat vrij te nemen.
Border Collie opvoeden: de eerste week
Meestal komt een pup zo rond de 7-8 weken bij je in huis. Dit is een spannende tijd voor ze. Ze zijn weggehaald bij hun moeder, broertjes en zusjes en komen terecht in een nieuwe omgeving. Bereid je voor op wat gebroken nachten aan het begin van dit nieuwe avontuur samen. Border Collies zijn sociale dieren en willen het liefst dicht bij je zijn.
De eerste nacht overleven: waar laat je de pup slapen?
Je kunt er voor kiezen om de pup de eerste nacht(en) bij je in de kamer te laten slapen, maar pas op dat ze er niet aan gewend raken. Bij het opvoeden van een Border Collie is het heel belangrijk om consequent te zijn. Aangeleerd gedrag is moeilijk af te leren. De moeilijkere, maar betere optie is de pup vanaf de eerste nacht op zijn eigen plek te laten slapen, waarschijnlijk in een bench (lees hieronder verder over benchtraining). De pup zal op het begin gaan huilen, maar het is belangrijk dat je hier niet aan toegeeft. In de eerste nachten is dit extra moeilijk omdat het ook kan zijn dat de pup moet plassen.
Begin gelijk met opvoeding en regels
Het niet toegeven aan huilen in de bench, is een van de eerste regels die je wilt vasthouden. Hoe lief en schattig ze ook zijn, grenzen stellen is belangrijk. Pas ook op met bijtgedrag en leer dit gelijk af. In plaats daarvan kun je kauwspeelgoed geven.
Kauwspeeltjes en een kong
Kauwspeelgoed en ander speelgoed zoals een kong gevuld met eten hebben ook nog een andere functie. Iedereen wil op een gegeven moment zijn hond alleen kunnen laten. Om jouw puppy te leren rustig te zijn als je weg bent, wil je hem leren rustig te zijn als je aanwezig bent. Kauwspeelgoed helpt hierbij. Een hond is niet zoals een televisie of videogame, je kunt ze niet zomaar uitzetten. Maak vanaf het begin rustmomenten een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine.
Routine tijdens opvoeden Border Collie
Naast rust moet er in de dagelijkse routine ook ruimte zijn voor spelen, eten, zindelijkheidstraining en socialisatie. Zorg voor een goede balans en ga vaak genoeg naar buiten om ongelukjes te voorkomen.
Border Collie opvoeden: de eerste 6 maanden
Nadat de pup gewend is aan zijn nieuwe thuis ga je verder met de basiselementen van de Border Collie opvoeding: socialisatie, benchtraining, puppycursus, alleen thuis laten, terugkomen en een aantal basiscommando’s.
Socialisatie
Iedereen wil een hond die niet angstig is en goed om kan gaan met mensen, kinderen en andere honden. Goede socialisatie is hierbij belangrijk. Een hond die niet gesocialiseerd is kan op latere leeftijd probleemgedrag gaan vertonen. De socialisatieperiode begint zodra de pup bij je in huis komt en eindigt meestal rond de 6 maanden. Laat je puppy kennis maken met zoveel mogelijk nieuwe dingen. Dit zijn uiteraard voor de hand liggende dingen zoals vreemden mensen en honden, maar denk ook aan vreemde geluiden, een ritje in de auto of mannen met een baard.
Probeer iedere nieuwe ervaringen positief te maken door de pup te belonen met positieve woorden en beloningen.
Met socialisatie kun je ook te ver gaan, waardoor je juist het tegenovergestelde bereikt. Doe het daarom voorzichtig en neem niet te grote stappen. Begin in huis met de familie en ga niet gelijk naar een druk hondenpark.
Border Collie opvoeden en puppy cursus
Als jouw Border Collie pup 12 weken is ga je op puppycursus. Deze cursus helpt jouw puppy niet alleen om basiscommando’s te begrijpen, maar laten hem ook kennis maken met andere honden en mensen. Een goede trainer zorgt ervoor dat dit allemaal veilig gaat.
Benchtraining
Hij is al vaker genoemd omdat het een handig hulpmiddels is tijdens de opvoeding: de bench. Enkele voordelen van een bench:
- Het helpt bij het zindelijk maken
- Het is een veilige plek voor je Border Collie om zich terug te trekken als hij gestrest of moe is.
- Je kunt je Border Collie-puppy naar veel meer plaatsen meenemen, omdat je hem kunt opsluiten wanneer dat nodig is.
- Je kunt jouw Border Collie overdag en ’s nachts alleen laten
Hier vind je meer tips voor de benchtraining.
Zindelijkheidstraining
Border Collies zijn slimme honden en daarom zijn ze vaak snel zindelijk. Doorgaans duurt het zo’n drie weken voordat je de eerste resultaten ziet van zindelijkheidstraining. Ongelukjes gaan sowieso gebeuren in de eerste weken, maar blijf vasthouden aan onderstaande tips:
Een paar ongelukjes horen daar bij! Enkele handige tips om je te helpen bij het zindelijk maken:
- Ga in het begin heel regelmatig uit, ongeveer iedere 2 uur
- Ga naar buiten voor en na het eten, slapen en spelen
- Vaak worden pups onrustig als ze moeten. Ga dan zo snel mogelijk naar buiten met de puppy. Als ze het een paar keer binnenshuis hebben gedaan is dit ook vaak op dezelfde plek. Als de pup daar naar toe gaat neem je hem ook mee naar buiten
- Is het gelukt om het buiten te doen? Beloon, beloon, beloon!
- Ga buiten telkens naar dezelfde plek
- Wat je ook doet: slecht gedrag afstraffen werkt niet.
- Maak gebruik van de bench.
Kan een Border Collie goed alleen zijn?
De Border Collie is een gezelschapsdier met veel energie, dus het is niet een geschikt ras om veel alleen te laten zonder beweging. Natuurlijk kan een Border Collie best een paar uurtjes alleen zijn, maar niet iedere dag 8 uur. Enkele tips:
- Laat de pup eerst goed wennen aan de bench
- Gebruik de bench in het begin als je jouw Border Collie pup alleen laat
- Bouw het heel rustig op
- Put hem eerst goed uit
- Geef wat lekkers als je weggaat
Bijten en kauwen
Puppies bijten, gelukkig maar. Bijten is bij pups een normaal en noodzakelijk. Wanneer ze tandjes gaan wisselen helemaal. Door te bijten leren ze namelijk voorzichtig om te gaan met hun scherpe tandjes. Maar hoe belangrijk dit ook is, tijdens de eerste maanden is het jouw taak als baasje om het bijten te sturen en corrigeren.
Hoe ga je om met een puppy die bijt tijdens het spelen? Straf het nooit af, en sla al helemaal niet. Maar laat de pup wel weten dat het pijn doet door “Auw!” te roepen. Als de puppy zich terugtrekt, neem dan een korte time-out om “je wonden te likken”, instrueer je pup om te komen, maak het goed en ga dan verder met spelen. Werkt dit niet? Loop dan boos weg uit de kamer en sluit de deur. Blijf een paar minuten weg en keer dan terug om het goed te maken.
Om het bijten te verminderen kun je daarnaast gebruik maken van kauwspeelgoed. Bijt de pup in je voeten of handen? Geef snel het speelgoed.
Gehoorzaamheidstraining
Naast de hierboven genoemde onderdelen die eigenlijk bij ieder ras van pas komen, moet je bij de Border Collie ook aan de slag met gehoorzaamheidstraining. Border Collies zijn super actief en echte werkhonden, ze houden ervan om taken te volbrengen met hun baasje.
Start vanaf 3 maanden met basis commando’s zoals sit, blijf, lig en kom. Vanaf 6 maanden kun je met moeilijkere training beginnen. Heb je weinig ervaring met het trainen van honden? Neem dan een cursus of schakel de hulp in van een professionele hondentrainer.
Beweging
Hoe veel beweging heeft een Border Collie nodig? Border Collies staan bekend als energieke honden, dus het is cruciaal om de juiste hoeveelheid beweging te krijgen. De meeste gezonde, volwassen Border Collies hebben ze minimaal 90 minuten beweging per dag nodig. Dit is echter afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en algemene fitheid van jouw hond.