Border Collie » Een complete gids voor het kopen van een Border Collie » De Border Collie Prijs: Een Compleet Overzicht

De Border Collie Prijs: Een Compleet Overzicht

Ben je verliefd geworden op die donkere, sprankelende ogen en die prachtige, levendige vacht van de Border Collie? Fantastisch! Er is echter een belangrijke vraag die beantwoord moet worden voordat je deze charmante viervoeter in je leven verwelkomt: wat kost een Border Collie?

Het is niet alleen de aanschafprijs die telt. Denk ook aan de kosten voor verzorging, training en mogelijke onverwachte kosten. En hoe zit het met een Border Collie met een stamboom? Hier gaan we dieper op in!

Border Collie prijs

De aanschafprijs van een Border Collie

Een Border Collie pup is te koop vanaf ongeveer € 800 euro, maar dit kan oplopen tot wel € 1.500 euro. Maar waarom zo’n prijsverschil? De antwoorden liggen in de details.

 • Stamboom: Een Border Collie met een officiële stamboom is vaak duurder. Waarom? Een stamboom geeft inzicht in de genetische achtergrond van de hond, biedt informatie over de ouders en voorouders, en is een bewijs dat de hond een raszuivere Border Collie is. Dit betekent dat de hond specifieke kenmerken van het ras zal vertonen, zowel fysiek als qua gedrag. Fokkers investeren tijd, geld en moeite in het behouden van de stamboomlijnen en dit wordt gereflecteerd in de prijs.
 • Kleur en geslacht: Sommige kleuren en geslachten zijn populairder dan andere, en kunnen daarom duurder zijn. Lees hier meer over Border Collie soorten.
 • De fokker: Een goede fokker zorgt voor zijn honden, investeert in hun gezondheid en welzijn en fokt niet te veel nesten in een jaar. Dit garandeert gezonde pups, maar verhoogt ook de prijs.

Overweeg je een Border Collie te adopteren? Dat is een nobel gebaar! Adoptiekosten kunnen variëren, maar houd rekening met minimaal een paar honderd euro voor de verzorgings- en administratiekosten.

De kosten van verzorging

Zodra je pup thuiskomt, beginnen de verzorgingskosten. Laten we de maandelijkse kosten eens nader bekijken:

 • Eerste benodigdheden: Denk aan een hondenmand, halsband en riem, speelgoed, voerbakken, enz. Dit zijn eenmalige aankopen, maar kunnen snel optellen tot 200 euro. Verdeeld over de levensduur van de hond, is dit minder dan een paar euro per maand.
 • Voeding: Goede Border Collie voeding is essentieel voor de gezondheid. Voor kwaliteitsvoer ben je al snel 50 euro per maand kwijt.
 • Medische kosten: Jaarlijkse gezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve behandelingen zoals ontworming en vlooienpreventie kosten gemiddeld 100 tot 200 euro per jaar. Dit is ongeveer 10-20 euro per maand, maar houd er rekening mee dat onvoorziene gezondheidsproblemen extra kosten met zich mee kunnen brengen.
 • Verzorging: De prachtige vacht van een Border Collie vereist regelmatige verzorging. Professionele trimbeurten kunnen 50 tot 100 euro per sessie kosten. Eens in de paar maanden naar de trimsalon is echter meer dan genoeg.

Alles bij elkaar opgeteld, zit je al snel op ongeveer 50 euro aan maandelijkse verzorgingskosten.

Kosten van training

Border Collies zijn bijzonder intelligent en energiek. Ze gedijen bij mentale en fysieke stimulatie.

 • Training: Reken op ongeveer 100 tot 200 euro voor een cursus van enkele weken. Dit komt neer op ongeveer 10-20 euro per maand, afhankelijk van hoe vaak je trainingen inplant.
 • Mentale stimulatie: Intellectueel stimulerend speelgoed en puzzels kosten gemiddeld tussen de 10 en 50 euro per stuk. Reken op ongeveer 5-10 euro per maand voor nieuw speelgoed.

Extra kosten

Soms komen er kosten bij waar je misschien nog niet aan gedacht had:

 • Reizen: Of je nu je Border Collie meeneemt op reis, of een oppas regelt, reken op ongeveer 20 euro per maand aan extra kosten.
 • Noodgevallen: Een noodsituatie kan hoge kosten met zich meebrengen. Overweeg een huisdierenverzekering die je ongeveer 20-50 euro per maand kan kosten.

Conclusie: De Totale Border Collie Prijs

Alles bij elkaar opgeteld, bedragen de maandelijkse kosten voor een Border Collie ongeveer 155 tot 250 euro, afhankelijk van verschillende factoren zoals de gekozen verzorgingsopties, de hoeveelheid training en eventuele onverwachte kosten. Dit is naast de aanschafprijs van de hond zelf.

Hoewel dit op het eerste gezicht misschien veel lijkt, zijn Border Collies onbetaalbaar in termen van hun loyaliteit, intelligentie en gezelschap. Je investeert niet alleen in een hond, maar in een vriend voor het leven. Een Border Collie vult je dagen met vreugde, avontuur en onvoorwaardelijke liefde. Is dat niet elke euro waard?